02 Nov

Crowd management

Un act reflex conditionat care ne poate salva viata.

In 1989 la universitate am simtit ce inseamna puterea multimii, presiunea extraordinara care aproape m-a strivit, m-a luat pe sus ca un val gigantic in furtuna pe mare. Eram inutil. Frica, groaza, furia intr-o multime a omorat si omoara mai multi oameni decat pericolul pe care-l infrunti individual.

In conditii de dezastru ca cele din club ‪#‎colectiv‬, dincolo de autorizatii, multiple cai de iesire, echipamente de stingere a incendiilor si materiale ignifuge, PROBLEMA dupa confuzia si indecizia initiala, este Anxietatea – Frica – Panica ce se instaleaza in oameni.

In momentul doi multimea se comporta ca un organism multi-celular fara element de comanda si control. Efectul este devastator si letal.

Adrian C. povesteste despre primele momente de dezastru la club #colectiv :
“Apoi m-am intors la intrarea in club. O mare de trupuri in vagonul metalic din care ieseau maini intinse. Cativa oameni trageau de ele. Prietena care iesise ma intreba disperata daca i-am vazut sotul, daca iesise. Nu, nu il vazusem. Am inceput sa trag si eu de maini. “Ne rupeti picioarele, nu mai trageti”. Oamenii erau cazuti in multe straturi, cu picioarele prinse jos. Cu greu reuseam sa extragem cate unul si-l puneam cativa metri in spate. (…) La intrare mainile intinse erau acum negre. Si fierbinti. Cand ii scoateam unii aveau gura plina de sange, nu stiam decat ca misca toti. Unui baiat pe care il scosesem afara inca ii ardeau hainele si parca nu vedeam asta. Cineva a inceput sa i le rupa.”
La club #colectiv oamenii au ramas blocati.In movile de oameni. Intre oameni.
Si au murit.
Punct.

Modelul managementului Multimii

Modelul managementului Multimii in  conditii de dezastru are acronimul FIST = Forta, Informatie, Spatiu, Timp

F= FORTA

Puterea multimii poate atinge valori de presiune la care fiinta umana nu poate rezista (peste 4000 Newtoni). Ganditi-va ca in panica doar cinci oameni pot produce o forta de compresie de peste 3500 Newtoni (ca si cum te-ai arunca de la etajul 7 pe beton).
Exemplu: axfixie de compresie (munti de corpuri umane comprimate ce se poti ridica pana la 3 metri), vezi imaginile de la Mecca sau Station Club Rhode IslandStation exit door

I= INFORMATIE

Tehnologia, metoda si capacitatea de a transmite si de a receptiona informatii. In dezastru celulele (oamenii) multimii nu comunica intre ele, interiorul multimii nu comunica cu exteriorul si nici cei in zona de iesire cu cei din spate. Sau informatii eronate se transit din celula in celula.
Exemplu. O colapsare la iesire (iesiri blocate de omeni prabusiti) poate conduce la concluzia pentru cei din urma ca multimea se misca si sa ii determine sa creasca presiunea. In imagine se vede cum in zona de iesire au murit 31 de oameni.

S= SPATIU

Accesul la iesire, marcajele, elementele de decor, pasajele, curbele, colturile, coridoarele, scaunele, modul de deschidere a usilor, pragurile pot influenta decisiv comportamentul si fluiditatea evacuarii, sau pot crea compresii sau blocaje cu final tragic.
Exemplu din imagine: o usa mai mica decat coridorul ce duce la ea a provocat un blocaj total iar in cazul clubului Station din Rhode Island din imagine au murit 100 de oameni. Sau dezastrul de la stadionul Hillsborough de mai jos.

T= TIMP

Managementul timpului este decisiv pentru supravietuire. In majoritatea cazurilor de incendii prin aprinderea izolatiei in cluburi, timpul pana la dezastru total este de maxim 3-4 minute.
Exemplu. In cazul clubului de noapte Lame Horse din Perm Rusia sau Station in Rhode Island oamenii pierd aproape 20-30 de secunde in confuzie, decizie, recuperarea obiectelor personale. Din cele 3-4 minute de supravietuire.

CONCLUZIE.

Exista un training de specialitate CROWD MANAGEMENT. Si o functie de Crowd Manager obligatorie pentru orice eveniment in care exista multimi, in plus fata de autorizatii, standarde de securitate si tehnici. In plus o Analiza a fluxului uman si a zonelor de blocaj,  in caz de busculada/ panica/ incendiu este obligatorie pentru fiecare locatie unde sunt mase de oameni. Cu simulari si modelari. Pentru Crowd Management exista informatii si o parte teoretica ce merita studiata. Macar asa reactiv, post factum ca o fiinta inteligenta ce ne dorim sa fim.

Exercitiu

Un exercitiu de CROWD MANAGEMENT si IESIRE ORDONTA care sa dureaza doar 5 minute. De exersat in fiecare Club din tara. Un simplu reflex conditionat care ne poate salva viata.

ACUM CAND OAMENII AU MOTIVATIA SA INVETE.