cateva experimente
Priveste la primul cadru al sirului de imagini de mai sus. Ce reprezinta? NIMIC.
Dar daca o parcurgi de la stanga spre dreapta abia in penultimul cadru identifici ca este vorba de o capra langa un trunchi de copac . Oare nu asa decodezi realitatea?
Stergere distorsiune
PRIVESTE IN JUR.
NUMARA ZECE OBIECTE ROSII
OK GATA
ACUM PRIVESTE DIRECT IN ECRAN.
SI RASPUNDE LA INTREBARE
PRIVIND FIX IN ECRAN
AMINTESTE-TI
ZECE OBIECTE ALBASTRE
PRIVESTE DIRECT IN ECRAN SI ENUMERA-LE !
Chiar daca reusesti obiectele obiectele sunt amintite parca de pe alt hard disk mental…
MA INTREB DACA AUZI CEASUL CUM TICAIE , ACUM ?
Dar inainte sa te intreb?
Parca ar fi stat in timp ce stii ca functioneaza!
Constientul tau, atent si concentrat a procesat informatia din realitatea inconjuratoare, a filtrat (sters – distorsionat/ generalizat) informatia receptata prin senzorii vizuali si codificata cortical.
Si a ramas cu ce ti-ai propus TU, sa retii . ATAT.
SI RESTUL DE INFORMATIE UNDE ESTE?
Acolo unde stocam TOT. In “neconstient” (= orice nu este in spatiul de atentie temporara al constientului).
O muzica stranie
Apasa pe play. Ritmul pare a creste … si totusi se reia…la fel.
ILUZIA unui GLISSANDO
Iluzia asemanarii
Aparent GRIS-ul de sus este diferit de GRIS-ul de jos. Pune degetul si acopera spatiul dintre cele doua placi. GRIS-ul placii de sus este identic cu GRIS-ul placii de jos. Creierul creeaza diferenta DOAR pentru utilitatea in interactiunea cu mediul extern.
Nu-i asa ca unghiurile dintre bare par ca sunt diferite? Sau… sunt egale daca le masor ?! (mai multe in Beau Lotto Lab)
ATENTIE !
Ironia este ca, de obicei, nu realizam in ce mod intentia si starea noastra este cea care re-creeaza realitatea pe care o percepem. In schimb, pornim de la premiza ca realitatea este acolo, in afara noastra, si ca noi nu suntem decat beneficiari pasivi ai realitatii in loc sa ne consideram participanti activi la crearea ei.
Suntem pasivi, deoarece in marea majoritate a cazurilor realitatea reprezentata in noi este modificata de concepte, credinte, convingeri sau experiente din care “am invatat ceva”, ceva ce ne-a modificat modul cum intelegem realitatea. Niste filtre ca lentilele colorate de la ochelarii de soare ce modifica lumea, o fac albastra, roz sau galbena, sau ca niste egalizatoare de sunet care lasa sa treaca mai multi basi, doar sunetele inalte sau modifica timbrul vocal, sau ca o manusa grosa-de-ski sau subtire-chirurgicala care transforma senzatia in functie de grosime si textura manusii. Toate aceste filtre au fost instalate in trecut, in copilarie sau chiar in istoria genetica. Instalate si modificate permanent de interactiunea noastra cu mediu, de cunoastere, de ganduri si de modele in care am crezut, (nimic altceva decat informatie filtratat din tendinta entropica si din complexitatea realitatii si structurata, organizata negentropic.)
Odata instalate, aceste filtre functioneaza automat pana cand sunt perturbate, intrerupte sau depasite.
Asa se produce TRANSFORMAREA. TRANSFORMARE ce poate duce la cresterea optiunilor si a resurselor.
Si de aici autosustenabilitatea si coevolutiva. O transformare pulsatila continua intre entropie/haos si negentropie /ordine /pattern/ model. Echilibrata si Bicamerala.
Echilibrata si Bicamerala?
Transformarea sau depasirea filtrelor mentale ce opresc accesul la o realitate resursa si sinergia dintre cele doua emisfere reprezinta scopul Programului NLP si Platformei ONLINE Being Better You (BBU) de a identifica, a elibera si a re-organiza modul in care iti reprezinti in tine realitatea, pentru a succes si peformanta.
Urmareste-l pe Ian McGillchrist intr-o prezentare a cartii sale despre creierul divizat ” The Master & his Emissary”.
Ita aduci aminte despre stress?
- Rezultate ne-planificate – Ai planificat cu mare grija dar rezultatele au iesit in aiurea de cum te-ai asteptat.
- Furie si frustrare – Nu pari sa poti sa controlezi furia. Știi că e distructiva, încerci să-ti muști limba, sa o tii in tine dar tot da pe dinafara provocand tot felul de probleme.
- Lupte – Tu, salariații, partenerii de afaceri, și alte persoane din jurul tau par întotdeauna să se cearte și nu par sa se inteleaga deloc.
- Depresii- Te simți deprimat de afacerea ta. Ești o persoană optimistă, dar te trezesti ca esti in buda si ii afecteazi pe cei din jurul tau.
- Delegare de rahat – Sarcinile pe care le-ai dat ori nu s-au indeplinit ori sunt prost făcute. Si ajungi întotdeauna sa fii tentat să le faci singur.
- Nu cred in tine! – Prietenii tai si familia cred că ești nebun. Vor doar să ai o slujbă “normală” și asta e frustrant.
- Esec de marketing – Incercările tale de marketing și vânzari nu dau rezultate. Unde au disparut banii!?
- Distragerea atentiei – Esti usor de distras de ceea ce fac alții. E dificil sa rămâi focusat, cu toate lucrurile ispititoare care sunt în fața ta.
- Munca precum o corvoada – Ai fost atât de încântat când ai început, iar acum afacerea, jobul tau il simti ca o corvoada.
- Te bate gandul sa renunti! – Persistența și staruinta iti sunt testate la greu. Te tot bate gandul sa–ti scoti pălăria antreprenorial/decizionala, dar stii ca mai e ceva de câștigat, nu ?
In primul rand nu lua toate lucrurile foarte in serios.
Daca nu stii, daca te indoiesti sau habar n-ai, esti mult mai pretios pentru tine si pentru ceilalti decat daca esti blocat in convingerea ca detii Adevarul Suprem ce oricum e relativ. Pentru ca suntem atat de diferiti dupa modul in care receptionam, stocam si ne reprezentam lumea in imagini, in sunete, in senzatii si vorbe spuse in gand.
Dupa modul in care gandim.
Convingerea asta serioasa “ca stii” opreste actiunea de “intelege ce gandeste celalalt”, de a face actiunea si de obtine rezultatele care iti dau incredere sau feedback. Inghetand experienta personala nu mai esti independent si liber de altii si de credintele lor limitative bagate cu asa entuziasm in capul tau. Nu mai ai resurse si nici optiuni… lol.
Asa ca Have Fun…!
In plus majoritatea starilor cronice de blocaj neuromuscular opereaza dincolo de capacitatea de constientizare, incepand la varste foarte fragede. La scoala, in copilarie, s-ar putea sa fi fost invatati ca “a fi atent” inseamna a sta drept, rigid si nemiscat. S-ar putea sa va copiati parintii sau alte modele adulte in felul rigid sau absurd in care reactioneaza la anumite provocari. S-ar putea ca, foarte usor, sa fiti cuprinsi de anxetate, singuratate, resentimente, frica, etc. Blocajul neuromuscular sta la baza tuturor acestor raspunsuri bazate pe stres iar la parcursul atelierelor NLP veti experimenta cum sa “de-zinvatati” blocarea. O data aparut, blocajul neuromuscular poate deveni o stare permanenta.
Cel mai perfid exemplu, este ceea ce numim in mod obisnuit “gandire”, este una din starile principale de blocaj neuromuscular, evidentiat prin tensiune musculara si modificari de respiratie. Gandirea si constipatia au pentru majoritatea oamenilor aceelasi tipar muscular, foarte mult efort si un rezultat minimal. Cand gandim cu muschii incordati si respiratia modificata ne condamnam la repetarea unui tipar din trecut. Suntem prinsi in inchisoarea personala si avem acces numai la starea noastra repetata. Ideea de baza este ca blocajul neuromuscular suprima constiinta creativa.
Cercetarile din neurostiinte in domeniul traumei arata ca vindecarea apare atunci cand sistemul minte-corp (Neconstient activ-adaptativ corelat congruent cu intentia Constienta) modifica starea de trauma intr-o stare resursa; din acel moment incepe imediat un proces de vindecare accelerata. Altfel spus prin modificarea starii de stress in stare resursa pot extrage resurse nebanuite chiar din “energia” stress-ului.
Acelasi lucru poate fi spus despre transformarea creativa – gasirea de noi solutii, transformarea unei relatii, vindecarea unei suferinte din trecut, atingerea unor performante inalte, etc. In acel moment este nevoie sa tinem cont de trecut dar totodata sa-l depasim, sa gandim dincolo de limitele existente, sa cream ceva complet nou. Blocajul neuromuscular este inamicul creativitatii; aliatul cel mai fidel al creativitatii este “fluxul creativ”, flexibilitatea creatoare.
DECI, CE-AR FI DACA AI FII !
MOTIVAT
Esti motivat de alegerea facuta si interesul pe care il impartasesti cu prietenii. Invatarea auto-orientata este o invatare mai sustenabila si cu efect indelungat.
COLABORATIV
Inveti social inainte de a internaliza cunoasterea. Invatarea in echipa ajuta la memorizare si competenta sociala.
CURIOS
Iti deschizi simtul de a te mira. Esti singurul responsabil in a afla raspunsurile si de propriul comportament de excelenta
DESCHIS LA MINTE
Esti capabil de a intelege mai mult decat credeai ca poti mai ales cand esti intr-un mediu flexibil unde e OK sa experimentezi, sa te “dez-inveti” de credinte si presupuneri limitative cand este necesar si sa faci greseli “in siguranta”.
TRANSFORMATIV
Iti dezvolti capabilitatea gandirii critice si creative ceea ce iti permite sa inveti extraordinar de repede punind in cooperare emisfera dreapta cu cea stanga.
SUPER-PERFORMANT
Spuneam ca daca schimbi doar 6% din ceea ce gandesti-crezi-poti-faci acum, poti sa fii direct la premiantii cu coronita, in Liga campionilor si sa stropesti cu sampanie de pe Locul Unu toata multimea care aplauda.
FELICITARI!
POTI SA-TI IMAGINEZI CA TE TRANSFORMI MULT MAI MULT?
Un exemplu de utilizare practica a cresterii acuitatii senzoriale:
- Prin cresterea acuitatii olfactiva sau gustativa intri la categoria Gourmet, Oenolog, Master Chef.
- Sau a acuitatii vizuale vezi lucrurile in finetea lor, in usoara variatie a micromiscarilor faciale sau posturale. Parca esti din filmul “Profiler”, sau dr. Lightman din “Lie to Me”
- Sau auzi variatille microtonale sau deplasarea milimetrica a a unui fosnet in spatiu. Intri in clasa Concert Maestro, Dirijor sau …
- Sau poti sa folosesti cuvintele pentru a schimba “realitatea reprezentata”… Nu intri cu asta in clasa “magic” “mentalist” sau “carismatic”
- Ma intreb ce se intampla cand le ai pe toate in acelasi timp. Plus Sinestezia simturilor. Nu cumva “it’s a Kind of Magic”?
Domeniul Programarii Neuro-Lingvistice
A Cunoaste, a Asimila, a Proiecta si a Construi AplicatiiNLP de Inalta Performanta si Excelenta este Domeniul Programarii Neuro-Lingvistice si scopul final al atelierelor NLP ale Academiei NLP Romania .
La Academia NLP Romania inveti si asimilezi Competente si Modelele NLP de Excelenta pe care le poti aplica (adapta) chiar TU in orice situatie, in functie de context.
Si in plus inveti cum sa modelezi = sa copiezi modele de excelenta de la oamenii de geniu din preajma ta.
“… the creative and mindful use of language is perhaps the most single influential indirect method for creating contexts in which change is perceived to be inevitable.” – William Hudson O’Hanlon & Michele Weiner Davis
UN UPGRADE NECESAR NLP COUL COD