07 Mar

Despre NLP training in Romania

Ma raliez la demersul din 28 martie 2013 al master trainerului NLP Daniel Bichis leaderul principalei organizatii NLP din Romania Competent Consulting cu acces direct la una din cele doua surse NLP, dr. Richard Bandler.
Si indraznesc sa adaug la comunicatul acestuia pe care il public mai jos ca a programa neuro-lingvistic dincolo de certificari si diplome, apartenente la organizatii internationale si institutii de validare/certificare/standardizare presupune acces direct la sursa de modelare de performanta si procesul Intern de modelare a acelei performante (numit NLP). In cazul lui Daniel Bichis sursa fiind co-creatorul domeniului NLP dr. Richard Bandler prin SNLP.

In cazul nostru, in Academia NLP Romania, sursele fiind co-creatorul NLP dr. John Grinder prin ITANLP si dr. Richard Bandler prin SNLP. Evident ca exista diferente de abordare NLP intre cele doua scoli NLP conduse ce cei doi co-creatori, John Grinder (ITANLP) si Richard Bandler (SNLP), diferente ce nu au facut altceva decat sa imbogateasca domeniul NLP prin NHR si Design Human Engineering in SNLP si prin New Code NLP in ITANLP. Despre acestea intr-un post viitor.
Exceptional si merita citit paragraful referitor la traducerea in Romana a limbajului (concepte, termeni sau actiuni) NLP din Engleza. Sursa de la care atat Daniel Bichis cat si noi ne-am alimentat, apropos de lingvistica, fiind limba Engleza, limba care pe langa complexitatea traducerii unor cuvinte are si o baza de cunoastere extraordinara a limbajului pornind de la E-prime si terminand cu Gramatica Transformationala, etc.
De exemplu “programming” din Neuro-Linguistic Programming, reprezinta mental pentru nativul in Engleza o actiune si NU o nominalizare cum limitativ este tradusa in Romana programare in loc de “a programa” sau “programand neuro lingvistic”. Limitarile limbii romane ce tinde spre static decat spre dinamic – suntem deschisi sa colaboram la o lucrare de doctorat despre limbaj si comportamentul romanilor de la inceputuri pana azi.
Oricum mult mai complexa decat in Romana este traducerea din Engleza in Cantoneza pe care cu face cu dedicatie si atentie la detalii prietenul si partenerul nostru Daniel Smith de la China NLP Society, provocare acceptata in conditiile in care intonatia/ accentul/volumul in extrimarea in cultura asiatica schimba complet sensul cuvantului iar gestica este mult mai restrictiva cultural ( apropos de modelul vestic – Mehrabian 7%, 55%, 38%).
Creativitatea si evolutia consistenta a domeniului NLP de la Codul Classic creat de Bandler si Grinder la Noul Cod sau DHE precum si simplificarea acestei inalte tehnologii cum este NLP prin carti de tip Precision pentru a avea acces la ea oricine (independent de pregatirea extensiva numita Training NLP) se face in acest moment in baza unor PRESUPOZITII ECOLOGICE ce fundamenteaza actiunile noastre de fiecare data cand: – Aplicam Modele NLP de perfomanta (prin coaching sau terapie, ajutand oamenii sa functioneze si sa performeze sau conducand transformarea proceselor unei corporatii) – Modelam prin NLP Excelenta (duplicand comportamentul oamenilor de geniu din orice domeniu sportiv, cultural, social sau economic) – sau Formam prin NLP viitorul practician NLP, coach sau consultant:
Prin NLP ajutam, educam si calauzim fiinta umana sa acceseze Mai Multe Resurse si sa obtina Mai Multe Grade de Libertate.

Leave a Reply