07 Mar

Hainele imparatului

O poveste foarte asemanatoare cu “Hainele Imparatului” dar cu un final diferit.

Imi reaminteam deunazi cu un amic despre cum poti sa traiesti si sa te bucuri de fiecare moment din viata, lasand mintea sa se odihneasca in timp ce tu complet, total si detasat, te afunzi in ceea ce vezi cu ochii, in muzica sau sunetele naturii, in frigul sau caldura, frisonul sau vibratia interna si nu in ultimul rand in linistea interioara, cel mult descriptiva tonal.

Mai pe slang-ul din NLP te lasi coplesit cu toata fiinta ta, profund asociat si traind emotiile, sentimentele, starile din … Pozitia 1 Perceptuala (PP1).

Amicul mi-a marturisit ca de ceva vreme nu s-a mai bucurat de limpezimea si fericirea unei asa stari de “gratie”, si mirat, l-am intrebat in loc de “ce e aia “, “cum e aia, stare de gratie”.

Dupa o pauza semnificativa in care omul miscand ochii spre cer mi-a marturisit ca a cautat ceva inlauntrul sau, a zis ” asa ca acum cand simt ceva cand vorbesc cu tine”.

Aparent l-am crezut pe cuvant (ce rost are sa te bagi cu buldozerul in iluzia omului) dar amicul a continuat, rugandu-ma sa ii ancorez aceasta “stare de gratie”, sa fie cu el “intotdeauna”.

Evident am refuzat. Si am schimbat subiectul.

Imparatul era GOL.

Exista o limita a “prostiei iluziei” peste care “saltul in cap” devine periculos. Iar o interventie cu uneltele si tehnicile din NLP poate produce pagube ECOLOGICE.

Asa ca atunci cand COLAPSATI doua ancore e ecologic sa verificati daca starea 2 (aleasa de multi dintre voi ca “sursa / de bine”) este REALA.  Iar daca nu e decat o iluzie logica/ludica despre cum ar putea/trebui sa fie starea… adica NIMIC, opriti-va aici.

Cum de multe ori starea 1 (S1) este aleasa ca stare NERESURSA, (sau “REA” ce o fi vrand sa inteleaga omul prin buna sau rea?!?) apare un fenomen normal.

Colapsand o ancira din Starea 1/ NERESURSA cu cea din Starea 2/NIMIC obtineti un rezultat firesc: Din ambele ancore declansati Starea 1/”NERESURSA”.

Si dupa interventia asta, catelul lui Pavlov baleste… si la bec si ….la clopot. Felicitari!

Ce poti face?

Pana la urma omul/clientul se baza pe Coach adica pe acuitatea TA vizuala si pe capacitatea TA de calibra, de a face rapport si de a valida cu propriul TAU neconstient/NC daca ce percepi Original sau Fake. BTW: cand nu ai pe cine sa intrebi intreaba-l pe NC, de fapt intreaba-l intai pe NC.

Iar daca Starea 2 e NIMIC adica fake si tocami ai dat-i de gard… mai lasa-l asa cateva minute aASA cum l-ai colapsat si explica-i diferenta perceputa de TINE dintre “ORIGINAL” si “FAKE” la oameni si la genti/pantofi/caini/DVD-uri/ si stari.

Spune-i Imparatului ca este GOL

Si mai fa-o odata. Ajuta-l sa se imbrace. De data asta cu stari reale. ORIGINALE.

Leave a Reply