MINI DICTIONAR NLP

traducere Diana Schwartz, Certified Master NLP

R

Accesare indicii


Schimbări în respirație , postura , gesturile și mișcările ochilor care indica intern Accesare indicii
Schimbări în respirație , postura , gesturile și mișcările ochilor care indica intern prelucrari mentale , cum ar fi vizualizare , activitate auditiva și chinestetica.

Acreditare


Având recunoașterea oficială de către un guvern național , printr-o unitate sau institutie guvernamentala sau profesionala , departament guvernamental , act al Parlamentului sau cu referire la un set de standarde aprobate de guvern. În cazul de cursuri de instruire sau vocationale , acreditare conferă recunoașterea calificarii oferite și o asigurare de aderare a unui Guvernul la un set standard de calitate aprobat.


Pozitii Perceptual aliniate


Un termen inventat de Connirae Andreas pentru a descrie procesul conceput pentru a obține poziții de percepție în mod clar sortate . In prima poziție , vezi prin ochii tăi , auzi cu urechile tale , și simti senzațiile in propriul corp , cu sentimentele tale . In poziția a treia , văzându te pe tine ca si cum ai fi altcineva , auzindu te pe tine. Pe când, în a doua poziție , vedeți, auziți și simti ca și cum ar fi el/ea o alta persoana . Fiecare poziție de percepție are o organizare specifica, ca mijloc de acces la informațiile de înaltă calitate .


Analog


Continuă schimbare a lungul timpului : mișcare continuă . Un exemplu este variator de lumina , în contrast cu un comutator de lumina obisnuita , care este fie pornit fie oprit (digital ) .


Analog Shaping


Modelarea postura corpului , respirație și mișcările subiectului .


Ancorarea


Aplicarea unui gest , atingeri , sunet chiar înainte de punctual culminant , fie pe sine sau pe altcineva , astfel încât starea ancorata sa poata fi activata prin reaplicarea gestului , atingerii sau sunetului . Un miros poate fi folosit , de asemenea, ca o ancoră . De exemplu . cum vă aduceți aminte de mirosul unui trandafir , puteți găsi in memorie o anumită experiență , care a implicat trandafiri si iti revine în minte . Se recunoaste modelul de ancorare ca răspuns stimul condiționat .


Antropologie


Studiul omlui in diferite medii .


As “IF” frame= “În cazul în care”


O modalitate de deplasare într-un cadru de percepție diferit , pentru a obtine o altă calitate a informațiilor . Acest lucru poate fi util mai ales dacă continutul la care te gândești implică un sentiment blocat . Cadrul ” ca și cum ” , implica gandirea “de ceea ce ar fi ca” și în cazul in care ai resursele necesare .


Asociat


Experimentarea în prezent cu toată atenția dvs. , vedeți, auziți si simtiti tot ce se intampla si care are loc în acest moment . In ceea ce priveste memoria sau imaginația , se exprima prin trăirea unei experiente trecute sau viitoare, ca și cum sunt prezent acum, în acel moment, vad, aud și simt.


Atenție


Utilizarea simțurilor externe și a sistemelor de reprezentare interne pentru a identifica și alege conținutul de gânduri și activități . Atenție poate fi constienta sau neconștienta sau o combinație a celor două . În cazul atenției constiente sau neconștiente are un efect asupra proceselor cognitive . Prima atentie sau atenția constienta este limitata . ( A se vedea conscious awareness ) . În al doilea rând atenția se referă la procesele și organizarea de gandirii neconstiente .


Prelucrarea auditiv


Prelucrarea de sunete , acest lucru ar putea fi în formă de limbaj , muzica ori zgomot . Include capacitatea de a avea un dialog intern , de a ti reamintit informatia ca și vocea cuiva , reamintirea muzicii sau de construcție a cuvintelor, sau compoziția de muzică .


Backtrack


O revizuire , atât verbală și non – verbală , a ultimei portiuni dintr- o discutie , prezentare sau un set de instrucțiuni .


Comportament


Orice activitate umană , aceasta include procesele interne de gândire , cum ar vizuale , auditive sau de prelucrare a mișcarii voluntara și involuntara chinestetică , precum clipitul sau bătăile inimii .

Psihologie comportamentală


O școală de psihologie care șterge procesele cognitive interne din descrierile psihologiei . 


Tehnolgii comportamentale 


Sisteme și modele de psihologie orientată spre schimbare și depasirea comportamentului uman .


Convingeri


Idei subiective cu privire la ceea ce este adevărat și nu este adevărat pentru noi înșine și pentru lume, dezvoltat prin expunerea la experiențe , și modificat prin filterele perceptuale de denaturare , generalizare și ștergere . O configurare a submodalitatilor care permite unei persoane care deține conținut acestor submodalitati sa stie daca acel conținut este adevărat pentru ei .


Calibrarea


A învăța să recunoască indicii vizibile , auditive și chinestezice la utilizarea individuala a proceselor lor mentale . Definirea acele modificari/ expresii individuale prin comparea comportamentul lor actual cu un comportament observat anterior .


Capacitatea


O abilitate specifica contextului care poate fi defalcata in componentele comportamentului sau .


Lanțul Excelentei


Un element esențial al noului Cod de NLP dezvoltat de John Grinder. Lanțul Excelentei are patru etape .
Respiratia – un punct de pârghie pentru schimbare . aceasta afecteaza
Fiziologie – schimbare fiziologie și schimbare
Stare – schimba starea și afectează – 
Performanța .


Puncte de schimbare


Momente de experiență subiectivă care generează consecinte semnificative.


Chunking


Gruparea de informații in clase și sub- clase , util mai ales cand se combina cu principiile de ordine dactilografiere logică . Chunking da sens si astfel facilitează memoria . ( A se vedea niveluri logice ) .


Modelare cognitiv / analitic


Elicitarea conștienta de comportamente/ abilitățile de un expert. Poate include descrieri verbale de convingeri , valori , rezultate , intențiile , secvențe și procesele utilizate de către expert . Această formă de modelare este domeniul de aplicare din afara nlp , deoarece este de un tip logic diferit de tiparele excelentei care alcătuiesc domeniul . Modelarea analitica depinde recunoasterea constienta de elemente de expertiză de către expert și persoana modelata si de asimilarea conștientă a modelatorului . Vezi Modelarea in NLP .


Psihologie cognitivă


Gandirea este definiat de Strobe , Codol și Stephenson în cartea lor Introducere Psihologia Sociala ca si 
” Activitatea de informații care sunt primite , selectate , transformate și organizate de către subiectii umani, astfel ca reprezentările construiesc realitatea și construiesc cunoștințe ” .


Științe cognitive


Un câmp multi- disciplinare de anchetă în percepțiile științei gandirii. Stiinta gandirii se bazează pe o metodologie și de a învăța de la lingvistică , psihologie , filosofie , inteligență artificială și informatică .


Echivalența complexa


Hartă cognitivă a individului sau representarii senzoriale data de un anumit cuvânt , etichetă sau de exprimare; sensul dat unei forme abstractă de cuvinte . O altă experiență sau acțiune care are același înțeles pentru o persoană ca experienta la care se refera. Neintelegerea are loc atunci când două persoane , fiecare atribuie un sens unui cuvant sau frază abstracta și apoi acționează ca în cazul în care acestea au fost folosite intr un sens definit în comun .


Congruență


Potrivirea limbajului corpului unei persoane ( gesturi , postura si tipare auditive ), cu producția lor verbale ( digitale de auz ), în timp ce comunica . Congruență în comunicare este unul dintre modelele găsite oameni cu carisma . Rețineți totuși , atunci când o persoană se comunică congruent , acest lucru nu este neapărat un indicator de adevăr , raționalitate su sensibilitate în ceea ce privește conținutul comunicat . Aceasta înseamnă că, în acest moment , ei cred ceea ce spun ei . De exemplu . Hitler a comunicat congruent , cu toate acestea multe din ideile sale ( de conținut ) , au fost neecologice în efectul lor asupra celei de a treia parti implicate.


Constienta


Mintea constienta este limitata în ceea ce privește cantitatea de informații care poate avea loc la un moment în timp la șapte , plus sau minus două bucăți de bucati de informatie. Marimea bucăților este variabila. O descriere metaforica este experiența aprinderii unei torțe într -o cameră întunecată . Pe măsură ce lumina se deplasează de la un fascicul la altul , observați diferite elemente . Nu poți vedea întreaga camera cu lanterna . Cum ar fi lanterna , atenție conștientă isi schimba forma de la o experiență la alta .


Reîncadrarea conținutului


Pot fi de două forme , fie schimbarea răspunsul la o experiență prin schimbarea sensului experienței în acest context , ( adică reframe ) , sau prin lasarea sensului comportamentului la fel și plasarea comportamentului într un context diferit ( context reîncadrarea ) .


Context


Situația , ora și locul în care activitatea desemnata are loc .


Criteriul (S), Criterii (P)


Un individ sau definiția organizației de ceea ce este important pentru ei în ceea ce privește standardele și valorile lor particulare .


Cross- pacing


Luând orice comportament repetitiv din partea subiectului , și potrivind acel comportamentul printr -un canal de comunicare diferit . Ai putea vorbi de respirația subiectului. În cazul în care persoana clipeste , ai putea atingeți un creion în timpul ratei lor de clipire . Cross – paceing construiește un raport cu mintea neconstienta a persoanei și este o abordare subtilă , mai puțin vizibila pentru construirea ori menținerea raport decât reflectând comportamentul subiectului direct .


Condiționare culturala


Asimilarea de credințe , valori și moduri de educatie ale persoanei este uneori menționată ca si condiționata cultural . Toate ne-au format într-o măsură mai mare sau mai mică, de contextul social în care am crescut , și de contextele sociale , politice , economice și culturale în care am trait . Unul dintre beneficiile modelelor de Programare Neuro-Lingvistica Programul hipnozei ericksoniana este capacitatea de a evalua diferitele sisteme de credinte adoptate de o persoana, precum și pentru a actualiza , modifica și îmbogăți acele harti ale realitatii , dacă se dorește acest lucru . Acest proces aduce un plus de flexibilitate și alegeri in viata persoanei .

Cultură


Un acord general privind hărțile într-o anumită comunitate ca genereaza un comportament . Acestea au fost de acord asupra hărții formează împreună o realitate pentru grup și opereza, în general, în afara constientului.


Epistemologie cibernetica ( sisteme de epistemologie )


O orientare spre model și relația dintre părți ale sistemului , mai degrabă decât folosirea cuantificarii , și reducționismul ca în fizica Newtoniana . Epistemologia cibernetica se bazează pe premisa că sisteme cum ar fi persoana , familia sau ecologia functioneaza pe reguli diferite fata de lumea din fizica . ( A se vedea Epistemologie și sisteme de gândire ) .


Cibernetică


Studiul sistemelor de comunicare atât la om cat și la mașini. Cibernetica s-a aplicat în mod tradițional pentru mașini , sisteme informatice și computere. Cibernetica poate fi , de asemenea, aplicata la individ , familie (în modele de sisteme de familie) și a sistemelor sociale, cum ar fi comunitățile si societatile.


Identificarea transei profunde


Un proces hipnotic în care subiectul intră într-o stare profunda si face aranjamente prin mintea lui sau a ei neconștient , în transă , pentru a modela tipare generale sau specifice afisate de modelul de excelență .


Stergere


Procesul de excludere a unei porțiuni din experiența asupra lumii privind reprezentările sale interne , și a discursului cuiva .


Descriere ( hartă , model)


O reprezentare internă pe care o avem , care ne ghidează comportamentul. In primul rand noi avem sisteme senzoriale de reprezentare , ne-am reprezenta lumea prin imagini mentale , sunete și senzații . Există, de asemenea o reprezentare secundara , limbă . de exemplu . ne putem reprezenta pozele noastre interne , sunete si sentimentele în limbaj .


Digital


Schimbare bruscă a starii . Un comutator de lumină standard este digital, poate fi sau pornit sau oprit .


Discovery Frame


Implică o stare psihologică , ( a se vedea de starea ) și o atitudine in ceea ce privește percepția . Așteptare , judecată și dorința sunt suspendate pe durata exercițiului , în scopul de a descoperi ce se întâmplă cu perceptia si ideile cuiva ca urmare a participării la ea . Ca stare subiectiva si atitudine în raport cu restul lumii . de exemplu . expertul a fost modelat și / sau lumea in general .


Disociere


Procesul de pasi în afara punctul de vedere de a experimenta lumea din poziția sa fizica , fiindcă se vede din afara pe sine și , din afara reprezentări interne , din afara imaginii și separat de sunete .


Denaturare


Reproducere inexacta/gresita a evenimenteloe în orice mediu de reprezentare, inclusiv reprezentarea umana . Distorsiunea în limbaj se referă la comentarii care se demonstreaza gresite cu privire la orice subiect.


Complementaritatea rezultatelor


Rezultatele a două sau mai multe părți ” , în care realizarea uneia usureaza realizarea celeilalte . Primul pas în negociere este sa elicitezi eezultatele/asteptarile tuturor partilor , apoi sa obți un set comun de rezultate stabilite la un nivel logic superior. În acest moment, rezultatele se vor dezvolta.


Down time


Procesul de a pune atenția cuiva, privind procesele si representarile interne, în mintea sa .


Ecologie


Procesul de luarea în considerare a efectelor oricarei schimbari în comportament, privind un număr de intervale de timp , situații și locuri pentru sine și pentru alții . Care sunt consecințele acum , în viitor , pentru sine , pentru altii , in diferite contexte , cum ar fi casa , cariera , stilul de viață , precum și posibil efecte in mediul fizic . Utilizarea răspunsurilor la aceste întrebări sunt determinate de valorile considerate importante de acel individ .