09 Dec

Learn How to Learn

Un cersetor pe margine de drumului opreste un calugar ce venea cu un sac de peste proaspat pescuit din lac  si il intreaba umil daca nu are sa-i dea  “o bucata de peste sa scape de foame”. Calugarul pios scoate din traista un peste si il intinde cersetorului, il binecuvanteaza si pleaca in drumul sau. Saptamana urmatoare, cersetorul il roaga pe calugarul cu sacul plin sa se milostiveasca de el. Calugarul iubitor de oameni ii da iar un peste sa-si osatoiasca foamea si saptamana dupa saptamana cersetorul primeste cate un peste de la calugarul milostiv si iubitor de oameni. Dar intr-o zi de mare seceta calugarul ostenit, intors cu sacul gol ridica din umeri a neputinta cand cersetorul ii cere tainul de peste. Cersetorul ridica din colb o poarta si il omoara pe loc pe calugar. Ajuns in fata judecatii divine calugarul se intreaba “Doamne cu ce am gresit?” “I-ai dat si nu l-ai invatat sa faca” ii raspunde vocea.

Modelul lui Gregory Bateson ne traduce cum invatam sa invatam sa invatam:

  • indiferenta noastra ignoranta in fata evidentei lucrurilor ce sunt (level 1),
  • reflexul conditionat de dependenta guvernamentala, scolara, paternala, sociala, online, etc. (level 2),
  • putine dati cand inspirati descifram patternurile/ modelele/ invariantele comunicarii si invatam cum sa invatam, invatam cum sa gandim, sau invatam cum sa memoram (level 3) castigandu-ne libertatea dincolo de convingeri limitative, credinte pietrificate sau valori expirate.
  • dincolo sunt  doar Zeii (level 4) sau nici ei…

Complexitatea lumii incepe sa fie inteligibila cand vedem, ca in Matrix, modele de cod, in lumea din jur, in oameni si in noi, si in plus avem competenta de a re-programam  neuro-lingvistic in “limbajul-masina” uman, “binar-ul” evolutiei.

De abia atunci ne creem singuri jobul ideal, afacerea profitabila, cariera provocatoare… realitatea dorita. Sistemic, Holistic…

 

 

Leave a Reply