Daca ar fi sa-ti iei un job 24/7, 365zile/an…toata viata, te-ai angaja?

In fiecare dimineata, alege hainele cu care te imbraci, elimina rezidurile, face cafeaua, tine minte numerele de telefon si codul de la alarma, conduce masina, se enerveaza cand cel din fata ta pune frana violent, se emotioneaza la piesa muzicala de la radio, gaseste loc de parcare, zambeste, alege, organizeaza, decide, ofteaza, da semne ca ii e foame, ralizeaza ca vocea de la telefon e suparata sau vesela, isi aminteste, gesticuleaza, respira, aspira, exista odata cu tine, impreuna, si in tine, pentru ca noaptea dupa ce tu ai adormit sa ordoneze detaliile zilei, avand grija de tine sa respiri, sa te relaxezi si inima ta sa continue sa-ti bata in piept. In fiecare zi. Toata viata...Your Unconscious Mind

Ar trebui sa fii inconstient sa te angajezi, nu? Sau chiar esti?

Dar cred ca mai bine il asculti chiar pe dr. John Grinder intr-un interviu dat lui Jules Collingwood la Centrul Inspiritive din Australia  despre inconstient, sau “neconstient” cum il vom folosi in acest site.

De unde vine “Noul Cod NLP”?

Noul Cod NLP a fost gandit si dezvoltat inital de John Grinder si Judith DeLoizier pentru a imbunatati tehnicile clasice din NLP, dezvoltate initial in anii ‘70. Apoi dezvoltat de John Grinder si Carmen Bostic StClaire in cadrul ITANLP (International Trainers Academy of Neuro-Linguistic Programming)

La zece ani dupa experimentele initiale a ceea ce urma sa fie numit NLP, John Grinder – luand pulsul fenomenului initat de el si Richard Bandler – a observat la multi dintre cei care practicau NLP, anumite tendinte pe care le-a considerat daunatoare dezvoltarii domeniului NLP: au aparut tot felul de traineri si coach-i care, desi aveau rezultate foarte bune in lucrul cu clientii, se manifestau cu o lipsa de congruenta si disciplina in aplicare proceselor si principiilor NLP “pentru sine”, asupra propriei persoane.

Aceasta incongruenta, l-a determinat pe John Grinder sa adopte o noua abordare pentru a repara cateva din scaparile pe care el si co-creatorii NLP le-au facut in procesul initial de codificare a modelelor de excelenta.

Asa a aparut ceea ce numim azi Noul Cod NLP, abordare ale carei formate si modele au fost create pentru a aduce recunoastere expresa celor doua principii de lucru fundamentale conform viziunii lui John Grinder:

 • implicarea neconstientului in mod explicit in toate fazele procesului de schimbare, si
 • evitarea cu orice pret a “impunerii de continut” de catre practicantul NLP asupra clientului.

Noul Cod NLP astfel definit prezinta cateva avantaje distincte, oferind agentului de schimbare instrumente si modalitati noi de a crea contexte potrivite pentru a induce transformari pe mai multe niveluri.

Preocuparea fiecarui practicant NLP performant si responsabil – orientat spre crearea de interventii eficace (obtinerea de rezultate necesare clientului), elegante (cu minimum de pasi) si “curate” (orientate spre proces si fara continut) – ar trebui sa fie mentinerea integritatii si a credibilitatii in lucrul cu clientul, Noul Cod NLP putand fi considerat inainte de orice un model despre cum sa devii congruent in aplicarea tehnicilor NLP pentru propria persoana si ulterior despre cum sa transmiti aceasta congruenta altora.

Dr. John Grinder – o descriere precisa a Noului Cod NLP:

” One of the expectations which I personally carried at the time of discovery and development of NLP was that people interested in our work would cleanly make the distinction between NLP and applications of NLP. 

My hope at the time was that given this distinction, there would arise a group of committed men and women who would recognize the meta levels tools which we had either discovered (the Milton Model…..), or created (the verbal patterns of the Meta Model or Precision Model, Representational Systems….), and go out and identify and create new models of excellence to offer the world. 

This has not happened and is very disappointing to me. NLP is popularly represented and commonly practiced at least one logical level below what it was clearly understood to be at the time by Bandler and me.” – Dr. John Grinder

EDUCATIE, APLICATII SI NOUL COD

In educatia conventionala ne asteaptam sa invatam dupa ce am devenit competenti constienti. Dar opiniile si ideile constiente apar si filtreaza  noile informatii, inainte chiar de a fi experimentate. Si prin asta invatarea noastra de acest fel devine limitativa.

Ca studenti vrem sa fim capabili sa raspundem cu modele/patternuri NLP, nu sa vorbim despre ele. Asa incat trainerii NLP ne vor cere sa facem exercitiile inainte sa incepem sa intelegem la ce/pentru ce folosesc exercitiile pe care le facem. Asa ca primim intructiuni clare despre cum sa le executam dar nu si de ce sa le facem. Doar dupa finalizarea exercitiilor avem ocazia sa discutam despre ele.
In Noul Cod NLP atat trainerii cat si practitionerii folosesc cadrele de referinta (framing) extensiv inainte de a incepe sa predea un pattern/model sau sa faca o interventie (NLP coaching) asupra unui client. Si daca putem presupune ca neconstientul are acces la resurse, cadrele de referinta (framing) il ajuta sa gaseasca resursele specifice situatiei particulare. Totodata cadrele de referinta produc suficient inteles ca mintea constienta sa isi satisfaca dorinta de a intelege si a structura incat intentia profunda a exercitiului sa ramana mascata pana la finalizarea acestuia. 

Codul Clasic NLP scoate in evidenta tehnica, metafora mecanicista si modelele /patterns explicite in afara contextului. Asa par intrebari de tipul:

 • Unde folosesc tehnica asta NLP?
 • Cum stiu ce tehnica NLP sa folosesc?

Asa incat exista o tendinta a practicienilor NLP in Codul Clasic de a potrivi clientii dupa procedura de interventie, dupa pattern, in loc de a creea interventii adaptate fiecarui client (NLP New Code Coaching).

Noul Cod NLP  scoate in relief  relatia dintre mintea constienta si cea neconstienta, relatia cu altii, si relatia lor cu lumea. It works towards the personal evolution of the participant. Scopul final find cooperarea complexa, completa si echilibrata intre neconstient si constient.

“A New Code NLP practitioner often creates a process spontaneously in response to a particular context. In the New Code NLP, participants explore psychological states. They learn to recognise, inventory and change states. This work connects with the development and incorporation by each participant of a modelling state, a state of mind for modeling excellence. “

APLICATII ALE NOULUI COD

 • NEURO MARKETING
 • HIGH PERFORMANCE COACHING
 • INGINERIE MICRO-SOCIALA SI ORGANIZATIONALA
 • INGINERIE MEMETICA
 • TERAPIE
 • CREATIVITATE
 • CHANGE MANAGEMENT
 • IMPLICIT COGNITION
 • TRAINING EXCELLENCE

PENTRU CINE NLP INSEAMNA CEVA?

Pentru toti cei ce cauta excelenta ca o provocare dincolo de limitele personale, o traire in care frica de necunoscut si surpriza descoperirii potentialului intern creeaza o stare coplesitoare de uimire si entuziasm. Dar in acea clipa cand dopamina pulseaza prin sinapse, stii ca incepi Transformarea personala cu efecte extraordinare in Viata, in Cariera, in Business… si in Realitatea din jur.

 

Arta de a trăi bine constă dintr-un număr de măsuri semnificative care te învață cum să coordonezi aceste două procese extraordinare (conștiente și neconștiente; sau dacă preferați, emisfera dominantă și cea ne-dominantă) și mai ales să coordonezi momentul când fiecare își ia responsabilitatea de a conduce într-un anumit context specific.

dr. John Grinder, NLP Originis