GENIUSNLP ALL -1

NLP: META-MODEL AL EXCELENTEI UMANE

Becul, frigiderul, automobilul, marketingul, mecanica cuantica, tehnicile de leadership, Twiterul, Facebook etc. exista pentru ca niste tipi GENIALI care le-au inventat. Asa ca daca acum putem sa mulgem laptele direct de la Carrefour in tetrapack, si stam o ora de vorba live video cu prietenii din Tahiti pe Skype, este pentru ca niste tipi destepti, creativi, extraordinari, fantastici au creat civilizatia in care traim acum.

Cu bune si rele.

Si niste studenti si profesori de undeva din California si-au zis “daca unii au fost geniali cum putem sa ii copiem, sa le replicam talentul, sa ii multiplicam si sa ii invatam si pe ceilalti cum pot fi geniali”. Si au creat Human Potential Movement si mai tarziu NLP (A Programa Neuro-Lingvistic) pentru a copia si a replica performanta tipilor geniali, modul in care gandesc “out of the box”, felul in care fac lucrurile in mintea lor sau le fabrica in “lumea reala”, transformand si impingand inainte realitatea catre Excelenta Umana.

NLP = descoperirea (elicitarea) si modificarea structurilor („programelor“) care iau nastere din interactiunea complexă dintre creier/sistem nervos („neuro“), limbaj („lingvistic“) si mediul inconjurator.

Pe cand in loc de Banci cu Bani, Banci de Competente?

Spectaculos este ca profesorii si studentii (meta-lingvistii si modealtori NLP) ca John T.Grinder, Richard W Bandler si altii, programand neuro-lingvistic, chiar au reusit sa copieze si sa replice modelele geniilor, sa le decodeze “programele” interne (comportamentul /gandirea) in limbaj precis si, in final, sa re-faca aceste “programe” intr-un mod usor de transmis si aplicat pentru orice fiinta umana profesionista.

Si uite-asa Programarea Neuro-Lingvistica (NLP) dintr-o idee aplicata a devenit o epistemologie aplicata coevolutiei umane iar viata a devenit mai “cool” … nu-i asa?

NLP ESTE O EPISTEMOLOGIE

Altfel spus NLP este o teorie a cunoașterii umane. Este o ramură a filozofiei care se ocupă cu originile, natura și scopurile, metodele și mijloacele cunoașterii umane.

NLP = Studiul structurilor Experientelor Subiective.

NLP – Studiu Excelentei in Comunicare.

NLP = Meta-model al modelelor de Excelenta.

“Un model de comunicare interpersonala orientat in special catre relatia ce exista intre modelele de comportament de succes si experientele subiective (modele de gandire) care stau la baza comportamentelor” R.B.

“Un sistem care urmareste sa invete oamenii sa se cunoasca, sa comunice eficient şi sa-şi schimbe modelele de comportament mental şi emoţional.” R.B

“O strategie de invatare accelerata pentru detectarea in lume si utilizarea modelelor umane de excelenta.” J.G.

O Ecologie Cognitiv Comportamentala

CSRNLP

“In istoria noastra pe planeta, am avut luxul de a face greseli stupefiante si totusi am găsit o cale de a trece peste asta.

Cu o populaţie in crestere, cu puterea extraordinară a tehnologiei, cu atractia noastra pentru transformarea propriul nostru mediu dupa dorinta si lipsindu-ne abilitatea structurata de a prevedea consecintele actiunilor noastre, nu mai e clar daca mai avem inca acest lux.

Daca ceilalţi locuitori ai planetei ar avea o voce, cu siguranta ne-ar cere sa sa ne oprim şi sa reconsideram directia spre care ne indreptam şi consecinţele căilor pe care le-am ales.

Noi ne propunem ca NLP sa aduca contribuţii semnificative pentru aceste cauze. Prin tot ce realizam intentionam sa facem explicite aceste contributii, ce pot apărea numai dacă NLP poate supravietui adolescentei sale şi isi gaseste calea de a se alatura celorlalte strategii de explorare a domeniului cunoasterii potentialului uman.”

Dr. John Grinder & Carmen Bostic St. ClairJG CMSC

Neuro – Linguistic Programming. “Un set de modele despre modul in care comunicarea modifica sau este modificata de experienta subiectiva. Tehnicile sunt generate de aceste modele prin secventializarea aspectelor variabile ale modelelor cu scopul de a schimba reprezentarile interne ale oamenilor. Programarea Neuro-Lingvistica este interesata de pattern-urile  sau programele create de interactiunile dintre creier, limbaj si corp care produc atat comportamente ineficace si eficace”  – National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine

DE CE NLP?

IMAGINEAZA-TI CA POTI… sa treci dincolo de stress (frica, furie, fuga, blocaje), dincolo de limite si credinte negative si sa obtii acea stare de “har”, “flow”, “inalta performanta” pe care noi o numim EXCELENTA. Acel tip de excelenta care necesita o relatie de cooperare si respect mutual intre constient si intuitie/neconstientul creativ, intre valori asumate si (meta)programe cognitiv-comportamentale, intre competente si intentii.