02 Sep

PERSUASIUNEA NATURALA

O “INTERPRETARE” NEURO-LINGVISTICA

…doar pentru cei interesati de inginerie microsociala.

Acum cateva zile am intalnit o femeie cu o competenta NATURALA in “social engineering”; la o cafea undeva prin Centru Vechi  negociam o tranzactie imobiliara cand in mijlocul conversatiei  o femeie spune:

“Totul e clar, ce nu intelegeti, dumneavoastra nu respectati acum conditiile mele.”

In prima clipa raman mut. Uimit de competenta naturala si de frumusetea expresiei.  Eficace si compacta. Apoi disociat imi curg prin minte codurile  de persuasiune folosite cu asemena naturalete.

PUTIN REVERSE – ENGINEERING

Destructurez textul de mai jos in elemente NLP .

“Totul e clar, ce nu intelegeti, dumneavoastra nu respectati acum conditiile mele.”

TOTUL:

Generalizare Miltoniana. Bypaseaza constientul/ elimina filtrul critic (FC). Produce o subexcitare generalizata la nivelul intregului cortex .
Plus un rapport  empatic excelent realizat , cuvinte senzorial-specifice si metafore la greu, preconditie realizata de femeie inainte de a emite expresia. Foarte naturala.

 

E

Verb nespecific. Ocoleste Filtrul Critic (FC) . 
Korzybki (Semantica Generala) propune in  eliminarea verbelor “a fi”, “a exista” si similare din limbajul de precizie prin curentul numit “e-prime”.

CLAR

Submodalitate vizuala. Conduce catre o excitare neurologica in ariile corticale vizuale. In context in vizual amintit (VA) zona emisferei dreapte pentru normal orientati (dreptaci).
NOTA: pana aici constientul incepe automat sa caute  de zor despre TOT  in Harta sezoriala aria Vizuala. Are treaba dar nu depaseste limita celor  7+/- 2 chunk-uri de informatie. Asta vine imediat cu expresia …

CE NU INTELEGETI

Falsa intrebare.  Formulata cu intonatie descendenta intrebarea se transforma in comanda. folosind ancora – vocea coboara spre finalul expresiei – din pre-conditionarea istorica/educatie/societate expresia este perceputa drept comanda.

CE

Intrebare specifica de precizie care in baza cuvantului TOTUL provoaca confuzie de tip “high CHUNK UP – deep CHUNK DOWN” ( de la general la detaliu, ca atunci cand privesti pe Google maps globul pamantesc si faci mai multe zoom-in de detaliu  cautand acel CE). Provoaca un “search” la nivelul intregii arii cortical vizuala.

NU

Negatia = bypaseaza constientul si FC /filtrul critic, Negatioa nu este perceputa la nivel NECONSTIENT.

INTELEGETI

expresie in harta de reprezentare lingvistca si cu excitare in aria corticala a vorbirii.
….

“Totul e clar ce nu intelegeti”

Produce CONFUZIE NEUROLOGICA. (excitare generalizata in aria vizuala continuata cu o cautare detaliata  a unor cuvinte(intelesuri ligvistice) intr-un spatiu vizual nedefinit si fara etichete lingvistice). Conform principiului 7+/-2 chunks, CONSTIENTUL (prin Filtrul Critic de protectie la comenzi directe de excutie la nivel NECONSTIENT) este supus la un numar mult prea mare de actiuni si pentru o scurta perioada (1-3 secunde) intra in SHUT DOWN (sau intra in transa ) lasand liber acces la comanda persiasiva la nivel neconstient. Adica:

“dumneavoastra nu respectati acum conditiile mele.”

Dupa confuzie vine IMEDIAT… COMANDA care trece de filtrul critic direct in blocul de executie (NECONSTIENT).
Pe scurt. Eliminand negatia, comanda este perceputa ca

“RESPECTATI ACUM CONDITIILE MELE” .

Comanda contine in plus termenul de timp foarte bine precizat (= ACUM) si PRESUPOZITA pre-existentei “CONDITIILOR MELE

NOTA BENE

In exprimare lipsesc virgulele, totul este spus dintr-o rasuflare…
….

CODURI MODEL (PATTERN)

Pasul 1: se identifica  strategia de CONFUZIE (aka overflow)  prin EYES CUES. TIPAR LINGVISTIC, ASSESSMENT etc. sau se pre-definesc niste pattern-uri generale de confuzie continand o formulare tip intrebare dar cu accent de comanda, plus negatii.
Pasul 2: se creaaza EMPATIE (RAPPORT, POZITIE 2 PERCEPTUALA, PIGGY BACK TAIL, METAFORA etc)
Pasul 3: se enunta o PROPOZITIE scurta utilizand pattern-ul de confuzie.
Pasul 4: continua fara pauza cu COMANDA sub NEGATIE cu TIMP precizat (DOUBLE BIDDING, NOW, CORELARE TEMPORALA).
Pasul 5: STOP & WAIT FOR REACTION.

CONCLUZIE:

Nu stiu daca ati prins imaginea generala si anumite exprimari ca sa utilizati modelul intr-un exemplu scris, sa-l verificati cu codurile de mai sus dupa care sa dati un feedback azi sau maine… 🙂