Cand tendinta in ultimii 10 ani este de crestere a somajului tinerilor, Romania, dupa intrarea in UE, urmareste cuminte (cu un usor dealy) modelul mediu European. Spre ce oare?
“Problema este ca, atunci cand prezinti acest grafic, nici nu vei mai stii pe cine sa injuri. Guvernantii? Nimeni nu intelege de unde vine aceasta crestere a somajului si cum poate fi contracarata pentru ca nimeni nu-si pune problema din punctul de vedere al valorii pe care mai este Romania capabila sa o produca. Din aburelile politicienilor (mai ales post-criza) tampitii tot asteapta investitori straini care sa ne tina oamenii ocupati (pe bani putini, pentru cat timp vor ei, nu conteaza). Astfel, inclusiv resursa umana in Romania, a ajuns ca orice alta resursa pe care o instrainam fara nici un scrupul, ieftin sau chiar gratis. Cand ii aud pe prostii astia vorbind de “crearea de locuri de munca” (tradus dupa la fel de tampitul “job creation” de peste ocean), ma apuca pandaliile. Iar masurile pe care le adopta sunt la fel de aberante – ajutor de la guvern pentru achizitia de tehnologie care putea fi accesat daca angajezi un numar de x oameni pentru 3-5 ani… Ia sa vedem cine castiga din chestia asta: Companiile straine care vindeau tehnologia (ca noi nu mai producem asa ceva). Shpagarii care administrau programul Eventual niste pierde vara angajati de forma pentru ca tehnologia este atat de avansata incat nu are nevoie de oameni (hmm, cine ar fi crezut). Asta in cazul in care nu se putea justifica satisfacator faptul ca angajatii nu erau neaparat necesari… In conditiile astea, prostii continua sa vorbeasca despre cresterea consumului ca motor al economiei si a cresterii economice, de care, pana la urma, nu beneficiaza decat acei 1 sau 3 sau 5% din populatie…Paul Costea
Tinerii sint cei mai creativi pina la 18 ani. Ori acea virsta nu mai inseamna nimic in ziua de astazi. Daca la 12 ani si mai devreme “predam” si facilitam invatarea antrepreneuriatului, daca sustinem educatia pentru antrepreneuriat, si nu pentru insclavirea moderna a secolului 21 (call centers sa traiasca) avem o sansa pe viitor… oamenii creativi, inventivi, pasionati, curajosi etc., did I say young?;), “creaza” joburi, nu guvernele… Sugestia mea, for whatever it’s worth: citeva modele clasice din istorie, mai de demult si mai de curind, de la Edison, fratii Wright, Vlaicu, Vuia, Coanda sau Sikorsky, la Jobs, Gates, Ellis, si Brin si Zuckerberg si inventarorii skype sau Linus Torwalds si ce au cu totii in comun;)
Adrian Petrescu
Concluzie partiala dupa un training cu tinerii
Exceptional de importanta este educatia ” out of the box” din familie /de acasa:
Impunerea de norme rigide, lipsa de comuncare multivalenta + multisenzoriala, limitarea libertatii individului de a se exprima, indoi, intreba, mira, scleroza indusa in gandire prin impunerea prin traditie/istorie/paternalism a unor blocuri compacte de valori rigide, limitative, etc. au ca o prima consecinta (in ciuda unui potential exceptional al studentului) o limitare a flexibiltatii cognitiv-comportamentale.
De aici viteza de intrare in stress sau de refugiu in zona de “comfort”. Plus verbalizari de genul “nu pot, nu vreau, nu stiu …” chiar pentu gesturi sau acte de gandire minore, dar necesare.
Pai in conditiile astea cum naiba sa „se adapteze” daramite sa schimbe lumea asta pragmatica, scientizata, algoritmica, complexa? In lipsa unei flexibilitati comportamentale (principiul Ashley) „sistemul” il domina pe individ sau il frange. De unde somajul (aka lipsa de motiv, directie, viziune personala). Asta daca omul are o
referinta interna. Daca nu… asteapta de la stat.
Ovidiu Panea
Paradoxal ca dupa 2-3 ore de lucru chiar asupra flexibilitatii (feedback 360grd, multiple pozitii perceptuale, re-conceptualizarea modelului de comunicare, re-patterning, lucuru cu submodalitatile perceptiei despre lume/sine) legatura naturala cu procesele neconstiente il readuc pe student in pre-conditia de “flow” (Mihaly Csikszentmihalyi). Interesant.
Nota: de verificat pentru aceste cazuri dupa cate ore/ sesiuni de training de repatterning NLP intra in performanta... automat.